Selanik

06.09.2020

Portekiz’den Türkiye’ye giderken Selanik’te durmaya zamanımız olmamıştı. Türkiye’den Portekiz’e dönüş yolunda Selanik’i gezemesek de bizim için manevi değeri çok yüksek olan Atatürk Evi‘ni ziyaret etmeden geçmek istemedik. Selanik demek bizim için Atatürk’ün doğduğu yer demek ve Atatürk’ün doğduğu, büyüdüğü evi görmenin hissiyatı tabii ki bambaşka.

Atatürk Evi’ne giderken Selanik’te görülmesi gereken yerlerden Beyaz Kule, Rotunda, Galerius Kemeri, Saint Panteleimon Kilisesi gibi bazı yerleri görüp fotoğrafını çeksem de buraları detaylı bir şekilde gezmedik. Selanik’te gezilip görülebilecek diğer yer yerler ise Ayasofya Kilisesi, Aristotelous Meydanı, Aziz Dimitrios Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Bizans Kültürü Müzesi olarak sıralanıyor. 1997’de Selanik’in Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle yerleştirilen Zongolopoulos Şemsiyeleri de son zamanlarda fotoğrafını en çok gördüğüm, buranın simgesi haline gelen yerlerden biri.

Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu binasının yanında yer alan Atatürk Evi, 1953 yılında müzeye çevrilip ziyarete açılmış ve ücretsiz olarak gezilebiliyor. Bina 3 kattan oluşuyor. 1. kattaki odalara Selanik ve Manastır, 2. kattaki odalara ise İstanbul ve Ankara adları verilmiş ve bu odalarda Atatürk’ün hayatının geçtiği bu şehirler hakkında bilgilerin olduğu panolar yer alıyor. Odalarda Atatürk’ün ve annesi Zübeyde Hanım’ın balmumu heykelleri ve Atatürk’ün bazı kişisel eşyaları sergileniyor. Sofalarda katların maketleri yer alıyor. Zemin kattaki odada ise film gösterimi yapılıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *