Zaanse Schans-Zaandam

Amsterdam’dan Zaanse Schans‘a varmak yarım saat kadar sürüyor. Biz Bergen’de kaldığımız otelden de yarım saat gibi bir sürede vardık arabayla. Tatilimizde en merak ettiğim, en çok görmeyi istediğim yerler Hollanda’nın bu masalsı kasabalarıydı. Zaanse Schans’taki değirmenler, Zaandam‘daki ilginç binalar mutlaka görmem için beni çekmişti resmen 🙂

Zaanse Schans ve Zaandam’da gezdiğimiz yerler:

29.05.2018

Zaanse Schans’a vardığımızda arabayı müzenin yanındaki otoparka bırakıp değirmenlere doğru ilerlemeye başladık. Otoparkın hemen yanında çikolata fabrikası vardı. Gelmeden önce Zaanse Schans’ın sıcak çikolatasının ününü de okumuştum bloglardan. Fakat, öyle mis gibi çikolata kokusu almadım ben hiçbir yerinde. İlerlerken değirmenleri yukarıdan seyredebileceğimiz bir gözetleme kulesi gördük, çıkıp değirmenleri önce buradan seyrettik.

Değirmenlere doğru ilerlerken bir dükkan görüp içecek bir şeyler almak için içeri girdik. İçeride peynir yapımının anlatıldığını görünce biz de seyrettik. Çeşit çeşit peynirlerin (hindistan cevizli, fesleğenli, sade) tadına bakıp alabiliyorsunuz buradan. Hatta hediyelik peynirlerimizi biz de buradan aldık. Henri willig baby old 400 gram sade peynir 11 EUR idi.

Daha sonra ilerlerken sıcak çikolata satılan bir dükkan görüp biz de aldık (2 EUR), ama tadı bana farklı ve çok güzel gelmedi 🙂 Bloglarda muhteşem falan diye okuyunca beklentimi yüksek tutmuşum sanırım, hayal kırıklığına uğradım 🙂 Bir de Zaanse Schans’ın çok rüzgarlı olması sebebiyle çok soğuk olduğunu okumuştum bloglardan. Ama yaz günü gidilince üzerimize hırka-mont almaya gerek kalmadı, şansımıza da hava gayet güzeldi.

Zaanse Schans’ta aktif olarak çalışan 10 değirmenin her biri farklı amaçlarla (boya üretimi, yağ üretimi) kullanılıyor. Kimilerinin içi ücret karşılığı gezilebiliyor. De Huisman adındaki içinde baharat yapılan değirmen de ücretsiz olarak gezilebiliyor, biz de bu değirmenin içine girip çalışma şeklini gördük.

Değirmenlerinin dışında Zaanse Schans’ın evleri de harika görünüyor, evlerin fotoğraflarını da çekmeden edemiyorum 🙂

Zaanse Schans’ı gezdikten sonra otoparka (10 EUR) gidip aracı aldık ve Zaandam’a devam ettik. Zaandam’da aracı yine otoparka bırakıp ilginç yapılarını gördük. Zaten hepsi bir arada ve en değişik olan da Zaandam fotoğraflarında gördüğümüz Inntel Otel.

Zaandam’da Türk yemekleri bulabileceğiniz Günay Lunchroom’da yemek yedikten sonra otoparktan (4 EUR) aracı alıp Bergen’e (kaldığımız otele) döndük.

Edam-Volendam-Marken Gezi Notlarım

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *